Комплексне застосування засобів стимуляції працездатності й відновних реакцій у структурі підвидного мікроциклу кваліфікованих бігунів на 400 м - Виноградов, Валерій Євгенович; Лей Ши; Vinogradov, Valeriy; Lei Shi (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета статті – експериментальна перевірка впливу комплексу позатренувальних і тренувальних впливів на спортивний результат у бігу на 400 м. У роботі представлено апробовані в практиці комплекси, що включають дії для підвищення відновлювальних ефектів після занять із субмаксимальними навантаженнями й збільшення реалізаційних можливостей кваліфікованих легкоатлетів у процесі передзамагальної та передстартової підготовки. Показано принципову можливість стимуляції спеціальної працездатності бігунів на дистанції 400 м у результаті комплексного застосування тренувальних як основних і позатренувальних впливів мобілізаційного типу, так і додаткових до засобів передзамагальної й передстартової підготовки. Представлено можливість застосування такого типу впливів у процесі підготовки до змагання, протягом підвідного мікроциклу та передстартової підготовки за 24 год до старту в бігу на дистанцію 400 м. Під впливом програми тренувальних і позатренувальних впливів результат у бігу на 400 м був покращений успередзмагальна й передстартова підготовкаіма учасниками експерименту в середньому на 1,6 с. Найбільш високий приріст спортивного результату склав 2,3 с, найнижчий – 1,0 с. The objective of the article: experimental verification of the effect of the complex of beyond training and training effects on athletic performance of women at the distance of 400 m. In the paper it was presented the approved in practice complex that include actions for increasing of recovery effects after trainings with submaximal loads and increase of realization of possibilities of qualified track and field athletes in the process of pre-competitive and pre-starting preparation. The principal possibility of stimulation of special performance of runners at a distance of 400 m as a result of complex application of training, both basic and beyond training effects of mobilization type as additional means of pre-competitive and pre-starting training. It is presented the possibility of using this type of effects in the process of preparation for competitions, during the micro-cycle and pre-starting preparation, in 24 hours before the start of running at the distance of 400 m. Under the influence of training and beyond training program the results of running at 400 m was improved by all the participants of the experiment on the average by 1,6 seconds. The highest increase of athletic performance was 2,3 seconds, the lowest – 1,0 seconds.
Complex Application of Means of Efficiency Stimulation and Reduction of Reactions in the Structure of the Supply of Microcycle of Qualified Runners at 400 m
Keywords: позатренувальні засоби; відновлення; передзмагальна й передстартова підготовка; beyond training means; recovery; pre-competitive and pre-starting training