Психотравматичний досвід та його вплив на мотиваційно-вольову сферу особистості - Кучер, Тарас Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі розглянуто феномен психотравматичного досвіду та його вплив на мотиваційно-вольову сферу особистості. Дослідження присвячене аналізу зв’язків між травматичним досвідом та особливостями мотиваційної і вольової активності. Обґрунтовано концептуальну модель, яка ілюструє взаємозв’язок між глибиною психотравматичних переживань і формуванням мотиваційних установок, а також волевими проявами. Запропонована модель дозволяє виявити вплив окремих чинників на здатність до подолання труднощів, зокрема через розгляд волі як ресурсу, що формується під впливом особистісного травматичного досвіду. У процесі емпіричного дослідження було виявлено, що рівень мотивації досягнень, а також рівень вольових ресурсів є прямо пропорційними інтенсивності пережитого психотравматичного досвіду. Робота має новизну в аспекті виявлення взаємозв’язків між психотравматичними чинниками та формуванням мотиваційно-вольової сфери, що дозволяє використовувати її результати у психотерапевтичних та консультувальних програмах для осіб, які пережили травматичний досвід. Практичне значення дослідження полягає в можливості інтеграції запропонованої моделі в процес відновлення психічного здоров'я, що сприятиме зниженню негативного впливу травми на психологічний стан особистості.
Keywords: психотравматичний досвід; мотивація; вольова сфера; модель; психологічне відновлення