Особливості розвитку готельно-ресторанного господарства Луцької територіальної громади. - Єрко, Ірина Володимирівна; Гринасюк, Анастасія Русланівна; Громко, Лілія Сергіївна; Мельник, Надія Вікторівна (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2022)
Охарактеризовано географічні межі, склад Луцької територіальної громади. Проаналізовано особливості розвитку закладів готельно-ресторанного господарства Луцької територіальної громади. Визначено динаміку кількості туристів, які відвідували м. Луцьк. Проаналізовано динаміку обсягу туристичних надходжень до бюджету м. Луцьк. Досліджено кількість закладів тимчасового розміщення Луцької територіальної громади (Луцької ТР). Проаналізовано співвідношення кількості осіб які залишились та не залишились на ночіввлю в Луцької ТР. Досліджено тривалість перебування туристів у м. Луцьк. Проаналізовано динаміку розвитку закладів ресторанного господарства Луцької ТР. Дано аналіз цінової політики та цінових сегментів ринку Луцької ТР. Охарактеризовано основні проблеми готельно-ресторанного господарства Луцької територіальної громади, а саме: недостатній рівень задоволеності вимог споживачів; недостатньо добре розвинута система управління якістю на підприємствах; переважна орієнтація представників ресторанного господарства не на якість своєї продукції, а на матеріальне забезпечення закладу; недостатньо високий рівень управління закладами, низький рівень лідерських якостей у керівників закладів; дуже часто прерогативою закладу є кількість продукції, а не її якість; недостатньо кваліфікований рівень персоналу закладів, а отже і низька якість обслуговування; недостатня рекламна діяльність закладів; недосконала іміджева стратегія ресторанного закладу. Вирішення та вдосконалення даних проблем дасть змогу підприємствам готельно-ресторанного господарства збільшити кількість споживачів; сприятиме зростанню ефективності роботи підприємства, як наслідок збільшення прибутковості закладів; підвищення ефективності менеджменту закладу; зростання якості послуг та рівня обслуговування; поліпшення сприйняття споживачами іміджу та репутації підприємства; відкриє можливість закладам вийти на міжнародний ринок та збільшити кількість споживачів. Метою дослідження є обґрунтування особливостей розвитку готельно-ресторанного господарства Луцької територіальної громади. При дослідженні теми в роботі було використано такі наукові методи: статистичний метод, метод порівняльного аналізу, методи узагальнення, класифікації, систематизації, розрахунковий метод.
Keywords: готельно-ресторанне господарство; Луцька територіальна громада; готель; ресторан; туристичний збір; цінова політика; 338.488.2:640.43](477.82)