Антропогенно порушені рендзини штучно створених терасових комплексів Вороняків - Кирильчук, Андрій; Kyrylchuk Andrew (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Уперше проведено детальні ґрунтово-географічні дослідження штучно створених (антропогенних) терасових комплексів північно-західного макросхилу Вороняків. Установлено наявність непорушених та антропогенно порушених рендзинних ґрунтів. Висвітлено особливості морфологічної будови й схарактеризовано зміни загальних фізичних властивостей антропогенно порушених рендзин, розміщених у межах штучно створених (антропогенних) терасових комплексів. Виявлено характер і напрям розвитку сучасних ґрунтотворних процесів в антропогенно порушених рендзинах. Запропоновано включити антропогенно порушені рендзини до об’єктів ґрунтово-охоронної інфраструктури.Detailed soil geographic investigations of artificially created terraced complexes of the Voronyak north-western macroslope have been conducted for the first time. The presence of undisturbed and anthropogenically disturbed rendzinas have been determined. Specific features of morphological structure and the characteristic changes of the general physical properties of anthropogenically disturbed rendzinas located within artificially created terraced complexes have been shown. The nature of development of modern soil processes in anthropogenically-disturbed rendzinas have been revealed. It has been offered to include anthropogenically disturbed rendzinas to objects of soilsecurity infrastructure.
Anthropogenically disturbed Rendzinas of Artificially Created Terraced Complexes of Voronyak Area
Keywords: антропогенно порушені рендзини; морфогенетичні особливості; сучасні ґрунтотворні процеси; anthropogenically disturbed rendzinas; morphogenetic peculiarities; modern soil processes