Українці та поляки в окупованому Луцьку (1941–1944). - Зек, Богдан; Zek, Bohdan (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Автор характеризує становище українців і поляків в Луцьку у період нацистської окупації. У роботі акцентовано увагу на українському і польському підпіллю, проаналізовано розгортання обох визвольних рухів з моменту приходу німецьких військ. Автор висвітлює поетапні зміни у стосунках між українською та польською громадами міста, звертає увагу на політику окупаційної влади направлену на загострення конфронтації між обома народами. Значне місце у роботі приділене розгляду збройних акцій українців і поляків один проти одного на території міста і в його околицях. The author describes the position of the Ukrainian and Poles during Nazi occupation. The main attention is paid to Ukrainian and Poles underground. Also the extension of both liberating movements is analysed from the moment of invading by the German army. The author shows step by step changed in the relations between the Ukrainian and Poles town communities, attracts attention to the policy of authorities power to sharpening the confrontation between these two nations. Great place in this work is given to the description of Ukrain and Poles armed troops actions against each other on the territory of the city and its suburbs.
Keywords: Волинь-43; Volyn-43; Луцьк; Lutsk; місто; city; українці; Ukrainians; поляки; Poles; окупація; occupation; протистояння; battle