Особливості формування термінів у науково-технічних текстах у галузі ІТ - Шевчук, Тетяна Римівна (Міжнародний центр наукових досліджень, 2024)
Велика частина науково-технічних англіцизмів, які проникли в українську мову в останні роки, відноситься до комп'ютерної сфери та суміжних з нею галузей (наприклад, телекомунікації, офісної техніки тощо). Поява в українській мові великої кількості англомовних комп'ютерних термінів у 90-х роках ХХ століття пояснюється, перш за все, екстралінгвістичними причинами. Концепція створення та промислового освоєння персонального комп'ютера була розроблена саме в США. Американські компанії зайняли монопольне становище як у випуску продуктів програмного забезпечення (Microsoft), так і у виробництві самих комп'ютерів (Dell, Gateway, IBM). Саме в США в 80-і роки з'явився Інтернет, а на початку 90-х років були розроблені браузери для “подорожей” по ньому. В цілому комп'ютерна термінологія є сформованою системою термінів, досить однорідною за джерелом їх походження. Комп'ютерна термінологія, спочатку виникла на базі англійської мови, і продовжує поповнюватися термінами англійського походження. Одночасно з появою нових технічних пристроїв виникають терміни, їх номінують. Сучасний етап розвитку української мови характеризується активізацією англомовних запозичень, зважаючи на низку екстра та інтралінгвістичних причин.