Концептуальні засади забезпечення безпеки енергетичної системи - Павлов, Костянтин; Павлова, Олена; Шабала, Олександр; Шевченко, Віталій; Богданов, Олександр (Хмельницький національний університет, 2025)
В статті розглянуто концептуальні засади забезпечення енергетичної безпеки як одного з ключових стратегічних пріоритетів сучасної державної політики в умовах глобалізаційних викликів, кліматичних змін, енергетичних криз і зростання геополітичної напруги. Метою дослідження є обґрунтування концептуальних засад забезпечення енергетичної безпеки в умовах глобальних трансформацій, з урахуванням геополітичних, економічних, екологічних, соціальних, технологічних та інституційно-регуляторних викликів.В дослідженні представлено комплексний аналіз визначень та підходів до трактування сутності енергетичної безпеки, враховуючи багатовекторний характер цього поняття. Обґрунтовано, що енергетична безпека не обмежується лише стабільністю постачання енергоресурсів, а охоплює також питання інституційного регулювання, диверсифікації джерел, інфраструктурної надійності, енергоефективності та екологічної збалансованості.Проаналізовано ключові детермінанти енергетичної безпеки, зокрема в працях зарубіжних та українських дослідників, що дозволило встановити міждисциплінарну природу цієї категорії. Виявлено, що забезпечення енергетичної безпеки тісно пов’язане з наявністю стійкої та адаптивної енергетичної системи, здатної ефективно функціонувати в умовах дестабілізації, зокрема під впливом зовнішньополітичних та економічних шоків. Виявлено зростаючу роль інновацій, цифрових технологій та відновлюваних джерел енергії у посиленні системної стабільності енергетичного сектору.Дослідження факторів дозволило виявити найбільш критичні зони вразливості енергетичних систем на глобальному та національному рівнях, серед яких: геополітична залежність від нестабільних регіонів, нестійкий інвестиційний клімат, технологічна відсталість інфраструктури, недостатній рівень енергоефективності та інституційні прогалини у сфері регулювання. Обґрунтовано, що подолання цих викликів потребує розробки комплексної багаторівневої політики енергетичної безпеки з акцентом на сталий розвиток, інклюзивність та міжнародну кооперацію.
Keywords: енергетична безпека; енергетична система; енергоефективність; енергетична політика; ризики; інновації; 620.9:338.1