Методика використання навчальних ігрових програм на уроках інформатики базової середньої школи - Шафарчук, Владислав Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі проаналізовано питання ігрової діяльності у складі сучасних методик навчання і розвитку учнів. Висвітлено плюси та особливості інноваційної стратегії навчання. Розглянуто гру як навчальне, розвивальне, культурне та соціальне явище. Вивчено характеристики гри та її вплив на дітей. Досліджено використання гри на уроці та її мотиваційну складову. Охарактеризовано використання комп’ютерних ігор в сучасній освітній системі. Розгянуто питання індивідуальних та групових комп’ютерних ігор а також винагороди за проходження гри. Проведено опитування учнівської аудиторії та вивчення думки здобувачів освіти щодо впровадження навчальних ігорових програм на уроках. У роботі описано сервіси та платформи для навчання інформатики через гру , проаналізовано їх переваги та недоліки. Також проведено огляд та аналіз засобів розробки навчальних ігрових програм для вчителів інформатики. Для демонстрації дієвості ігрового методу навчання розроблено комп’ютерний ігровий застосунок, який апробовано в навчальному закладі і дав позитивні результати.
Keywords: навчальні ігрові програми; навчання інформатики через гру; ігрові рушії; ігрові навчальні платформи