Гідрохімічні дослідження озерних екосистем Шацького національного природного парку: озеро Луки-Перемут - Ільїн, Леонід; Ситник, Юрій; Морозова, Алла; Шевченко, Петро; Хомік, Наталія; Ilyin, Leonid; Sytnyk, Yuri; Morozova, Alla; Shevchenko, Petro; Homik, Nataliya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Подано ретроспективний аналіз гідрохімічних досліджень озера Луки-Перемут та водойм Шацького національного природного парку за період 1977–2013 рр. Формування гідрохімічного режиму озера – це складний природний процес, який залежить від низки чинників, передусім від кількісних і якісних характеристик вод, що живлять водойму, внутрішньоводоймних процесів. У сучасних умовах озеро характеризується стабільною структурою іонного складу та балансу основних хімічних елементів. Встановлено, що водойма має набір показників, властивих для зони хвойно-широколистяних лісів. Основу гідрохімічного режиму складають гідрокарбонатний і кальцієвий іони. Гідрокарбонатний клас і домінування кальцію серед катіонів – найзагальніша ознака озерної екосистеми. Отримані матеріали необхідні для розробки комплексу заходів щодо покращення екологічного стану водойм. Posted retrospective analysis of hydrochemical research of Lake Luka-Perеmut and water bodies of Shatsky National Park for the period 1977–2013. Formation of hydrochemical mode of lake is a complex natural process that depends on several factors, primarily on quantitative and qualitative characteristics of the waters that feed the water body, its internal processes. In modern conditions the lake has a stable structure of ionic composition and balance of basic elements. It was established that the water body has a set of indicators, typical for the zone coniferous-deciduous forests. The basis of hydrochemical mode consists of hydrocarbonate and calcium ions. Hydrocarbonate class and domination among calcium cations – the most general feature of the lake ecosystem. These materials are needed for the development set of measures to improve the ecological condition of water bodies.
Hydrochemical Research of Lake Ecosystems of Shatsky National Park: Lake Luky-Perеmut
Keywords: озеро; озерна екосистема; гідрохімічний режим; Шацький національний природний парк; lake; lake ecosystem; hydrochemical mode; Shatsky National Park