Формування граматичної компетенції в процесі вивчення часової системи сучасної англійської мови - Пахалюк, Вікторія Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджується формування граматичної компетентності здобувачів закладів вищої освіти на основі сучасних методичних підходів. Об’єктом дослідження є процес формування граматичної компетентності у здобувачів освіти, предметом — методичні засоби та підходи, що сприяють засвоєнню англійської граматики. У роботі здійснено теоретичний аналіз науково-методичної літератури, визначено сутність поняття граматичної компетентності, її структуру та зв’язок з іншими компонентами мовної компетенції. Особлива увага приділена часовій системі англійської мови, яка через свою складність та багатофункціональність є важливим аспектом у формуванні граматичних навичок. Робота аналізує традиційні методи викладання граматики та сучасні підходи, зокрема комунікативний, інтерактивний, task-based learning. Розглянуто роль інтегрованого навчання, яке поєднує граматику з іншими аспектами мовної діяльності, такими як читання, аудіювання, письмо та говоріння. У дослідженні також акцентується на психолого-педагогічних чинниках, які впливають на засвоєння граматики, зокрема на мотивацію та вплив міжмовної інтерференції. Практична частина включає експериментальне дослідження впровадження запропонованих методик у процес викладання часових форм англійської мови. Розроблено комплекс ситуативних і комунікативно-орієнтованих вправ, які забезпечують ефективне формування граматичних навичок через інтерактивну роботу та залучення студентів до реальних мовленнєвих ситуацій. Доведено, що впровадження інноваційних методик, таких як використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), інтерактивних платформ та мультимедійних засобів, сприяє підвищенню рівня граматичної компетентності студентів. Результати дослідження можуть бути використані викладачами англійської мови для вдосконалення навчальних програм, підготовки курсів підвищення кваліфікації, а також у процесі самостійного навчання студентів.
Keywords: граматична компетентність; англійська мова; часова система; інтерактивні технології; комунікативний підхід; іншомовне спілкування; інтегроване навчання; когнітивний підхід; мовленнєва ситуація