Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва Луцького району Волинської області як об’єкти рекреації - Безсмертнюк, Тарас Петрович (My University, 2024)
Важливе місце серед категорій природно-заповідного фонду у структурі рекреаційного природокористування належить паркам-пам’яткам садово-паркового мистецтва. Значенню та ролі парків-пам’яток садово-паркового мистецтва як загальнодержавного, так і місцевого значення в розвитку рекреаційної діяльності приділяється значно менше уваги у порівнянні з національними природними та регіональними ландшафтними парками. Метою дослідження є визначення особливостей розвитку рекреаційної діяльності в межах парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Луцького району Волинської області. Для досягнення поставленої мети використовувалися такі методи дослідження, як аналіз, синтез, індукція, дедукція, описовий, картографічний, структурно-логічного узагальнення, систематизація. У статті досліджено парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва Луцького району Волинської області як об’єкти рекреації. До об’єктів природно-заповідного фонду Луцького району відносяться 6 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва загальною площею 44,1 га, серед яких лише один загальнодержавного значення. Охарактеризовано парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва Луцького району. Визначено проблеми розвитку рекреаційної діяльності в межах парків-пам’яток садово-паркового мистецтва району. Окреслено перспективи рекреаційно-туристичного використання парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Луцького району. Розроблено туристичний екомаршрут територією парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Байрак». Потенціал для розвитку туризму в межах парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Луцького району Волинської області є значним, а реалізація можливостей їх рекреаційного використання сприятиме загальному соціально-економічному розвитку району. Наукова новизна результатів дослідження полягає у визначенні особливостей функціонування парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Луцького району як об’єктів рекреаційно-туристської діяльності. Практична значущість результатів дослідження полягає у обґрунтуванні рекомендацій щодо рекреаційного використання парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Луцького району Волинської області.
Keywords: природно-заповідний фонд; парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва; Луцький район; Волинська область; рекреація; туризм; рекреаційно-туристична діяльність; 911:712.253(477.82)]:379.8