Спосіб інтегральної оцінки фізичного фітнесу жінок зрілого віку - Беляк, Ю.; Belyak, Yu. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Фізичний фітнес (ФФ) асоціюється з рівнем здоров’я, який визначається рівнем функціональних можли-востей нервово-м’язового апарату, серцево-судинної й дихальної систем, морфологічних показників (маса та склад тіла), рівнем фізичної підготовленості й працездатності. У практичні роботі з населенням нерідко виникає необхідність в інтегральній оцінці фізичного фітнесу (ІОФФ). Завдання цього дослідження полягало в розробленні способу такої оцінки для жінок зрілого віку. Для цього за допомогою факторного аналізу проана-лізовано 48 показників ФФ 144 жінок віком 21–55 років. Провідними факторами ФФ виявилися маса й склад тіла (25,09 % дисперсії), ефективність ліпідного обміну (16,64 %), характер локалізації підшкірної жирової клітковини (9,01 %), функціональні можливості серцевого м’яза (8,73 %), тонус кровоносних судин та адапта-ційні можливості ССС (7,69 %), фізична підготовленість (6,49 %). Для оцінки кожного фактору запропо¬нована 5-бальна шкала. ІОФФ визначається додаванням оцінок за окремі фактори з використанням попра¬вочних коефіцієнтів, розрахованих відповідно до парціального значення кожного фактору в загальній дисперсії. ІОФФ виявила високий кореляційний зв’язок із МСК, рівнем захворюваності жінок, а також була чутливою до впливу фізичних навантажень. Physical fitness (PF) is associated with a measure of health, which is defined by the level of functional abilities of the neuro-muscular system, cardiovascular and respiratory systems, morphological parameters (weight and body composition), the level of physical fitness and ability to work hard. In practical work with people there is often a need for integral assessment of physical fitness (IAPF). The task of the investigation is to develop an evaluation method for women of mature age. For its development 48 indices of PF of 144 women aged 21–55 years were analyzed by means of factor analysis. The leading factor FF were: weight and body composition (25,09 % variance), the effectiveness of lipid metabolism (16,64 %), the nature of localization of subcutaneous fat (9,01 %), the functionality of the heart muscle (8,73 % ), blood vessel tone and adaptive capacity CAS (7,69 %), physical training (6,49 %). To evaluate each factor 5-point scale was proposed. IAPF is determined by adding the ratings of individual factors using correction factors calculated according to the partial value of each factor in the total variance. IAPF found out a high correlation link with VO2max, incidence of women diseases and it was also sensitive to the influence of physical activity.
The Method of Integral Assessment of Physical Fitness
Keywords: оздоровчий фітнес; жінки зрілого віку; оцінка фізичного фітнесу; health and fitness; adult women; assessment of physical fitness