Проєкт Європейський альянс культурних і креативних індустрій як інституційний механізм впливу на соціально-економічні процеси в креативій економіці ЄС - Пелех, Оксана Богданівна; Юськів, Богдан Миколайович; Карпчук, Наталія Петрівна (Рівненський державний гуманітарний університет, 2025)
У дослідженні проаналізовано роль Європейського альянсу культурних і креативних індустрій (ECCIA) як впливової наднаціональної структури, що формує нові підходи до розвитку креативної економіки Європейського Союзу. Використовуючи міждисциплінарний теоретичний підхід – інсти-туціональну теорію, кластерну модель і концепцію політичних мереж – автори розкривають, яким чином ECCIA поєднує економічні, культурні та політичні інструменти для досягнення стратегічних цілей. Альянс є інституційним підприємцем, що просуває інновації, сталий розвиток, охорону інте-лектуальної власності та збереження культурної спадщини в межах ЄС і за його межами. Контент-аналіз окремих офіційних документів ECCIA та його асоціацій-членів дозволив ідентифікувати осно-вні вектори діяльності організації, включаючи просування цифрових технологій у сфері електронної комерції, підтримку екологічно відповідального пакування, розвиток професійної освіти та ремісни-чих навичок, участь у політиках ЄС (DSA, PPWR, ESPR) і вплив на міжнародну торгівлю. Показано, що ECCIA, об’єднуючи понад 750 брендів через структуру «асоціації асоціацій», репрезентує понад 72% глобального ринку люксових товарів, забезпечує 4% ВВП ЄС і створює понад 2 мільйони робочих місць. У роботі акцентовано увагу на культурно-економічній гібридності діяльності ECCIA, що поєд-нує автентичність культурної спадщини з динамікою ринкової глобалізації. Особливе значення надано впливу Альянсу на формування політик ЄС у сфері сталого розвитку, інновацій та захисту європей-ської бізнес-моделі у сфері предметів розкоші. Виявлено також обмежену географічну інклюзивність у складі Альянсу – відсутність представництва країн Центрально-Східної Європи вказує на потен-ціал для розширення мережі та інтеграції нових учасників. Загалом, дослідження дозволяє розглядати ECCIA як ефективну інституційну платформу, що поєднує інтереси бізнесу, культури, екології та дипломатії. Запропонований теоретико-аналітичний підхід може бути використаний для подальших досліджень креативних індустрій та розробки стратегічних рішень щодо участі інших країн у євро-пейських культурно-економічних інтеграційних процесах.
Keywords: проєкт; соціально-економічні процеси; маркетинг; креативна економіка; ECCIA; культурна політика; культурна дипломатія; Європейський Союз; 005.95/.96