Нейровегетативне забезпечення діяльності спортсменів різної спеціалізації - Романюк, Альона Павлівна; Шевчук, Тетяна Яківна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У монографії подані наукові дослідження, які розкривають суть нейрофізіологічних та вегетативних особливостей спортсменів різної спеціалізації (на прикладі футболістів та спринтерів). Результати досліджень отримали використовуючи метод комп’ютерної електроенцефалографії й електрокардіографії. Отримані результати можуть виступати теоретико-методологічним підґрунтям для нових досліджень, оскільки установлено нові факти про відмінності у ВП мозку в спортсменів різної спеціалізації, та пов’язані з цим припущення про швидше сприйняття й обробку зорової інформації у футболістів під час реагування на локалізацію об’єкта в просторі та в спринтерів – на сам об’єкт. Окрім того, результати дослідження можуть бути використані під час спортивного відбору, тому що розроблені та доповнені критерії комплексної оцінки перспективності спортсмена в обраному виді спорту і це створює основу для подальших досліджень і розробок, зокрема біологічно значимих моделей для прогнозування перспективності спортсменів у тому чи іншому виді спорту з урахуванням не лише його когнітивних можливостей, а й особливостей варіабельності серцевого ритму та психофізіологічного компонента. Також результати роботи можуть бути використані викладачами й студентами на лекціях у закладах вищої освіти.
Keywords: центральна нервова система; серцевий ритм; вегетативна нервова система; електрокардіограма; кора головного мозку; фізичні вправи; вегетативні процеси; нейрофізіологічні процеси; спортсмени; 611.8:796.077