Подалання особистісної безпорадності студентів у навчальній діяльності - Дучимінська, Тамара Іванівна; Малімон, Людмила Яківна; Duchyminska, Tamara I.; Malimon, Liudmyla Ya. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Навчально-методичний посібник є продовженням і практичним доповненням монографії «Психологія особистісної безпорадності студентів» і презентує комплексну програму психолого-педагогічного подолання особистісної безпорадності, яка базується на поєднанні зовнішніх (створення оптимального навчально-виховного середовища з конструктивними стратегіями педагогічного впливу) і внутрішніх (розвиток відповідних особистісних якостей та ефективних стратегій поведінкової активності студентів) чинників. Представлено зміст і структуру методичного семінару з елементами тренінгу для викладачів, через який реалізовуються завдання інформаційно-просвітницької і профілактично-превентивної роботи з «безпорадними» студентами, й психологічного тренінгу для студентів, у ході якого здійснюється діагностична, інформаційно-просвітницька та корекційно-розвивальна робота. У психологічному практикумі, який складає окремий розділ посібника, подано комплекс методик для діагностики безпорадності як складного інтегрального особистісного утворення. Матеріали посібника будуть корисними викладачам і студентам при вивченні дисциплін «Загальна психологія», «Психологія особистості», «Психотерапія та психоконсультування», «Основи тренінгової роботи», а також можуть використовуватися для самопізнання і саморозвитку.
Keywords: особистісна безпорадність; подплання; навчальна діяльність