Технологія профілактики порушень опорно-ресорних властивостей стопи юних баскетболістів - Строганов, Сергій; Stroganov, Sergey (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Розглянуто сучасні напрями та інноваційні підходи щодо профілактики плоскостопості. Установлено, що на тлі проблеми негативного впливу надмірних навантажень на стан склепінь стопи спортсменів наразі недостатньо уваги приділяється ранній діагностиці та профілактиці порушень опорно-ресорної функції стопи юних баскетболістів. Виявлено, що, окрім загальнодидактичних принципів фізичного виховання, при плануванні педагогічного впливу на стан склепінь стопи слід покладатися на специфічні принципи. Розроблена та теоретично обґрунтовано технологію профілактики порушень опорно-ресорних властивостей стопи юних баскетболістів, яка включає мету, завдання, напрями та етапи впровадження, засоби й методи застосування, критерії оцінки ефективності й очікуваний результат. Contemporary directions and innovative approaches to the prophylaxis and correction of flat feet are considered. It is established that in the background of the existing problem of negative effects of excessive loads on the condition of the foot arches of the of sportsmen, while little attention is paid to the early diagnostics and prophylaxis of foot support-spring property infringement of young basketball-players. It was discovered, that that apart from the general didactical principles of physical education, during the planning pedagogical impact on the condition of the arches of the foot should rely on specific principles. It was developed and theoretically substantiated the technology of prophylaxis of foot support-spring property infringement of young basketball-players that includes goals, objectives, directions and stages of implementation, the means and methods of application, criteria for evaluation and the expected effect.
The technology of Prophylaxis of Foot Support-Spring Property Infringement of Young Basketball-Players
Keywords: діти; баскетбол; навантаження; стопа; порушення; плоскостопість; технологія; профілактика; children; basketball; loads; foot; infringement; flat feet; technology; prophylaxis