Оцінка психофізичних якостей молодших школярів, які займаються ВМХ - Піонтковський, Дмитро Валерійович; Piontkovsky, Dmytro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Вивчено вплив спортивного тренування на психофізичні показники спортсменів на етапі попередньої базової підготовки. Доведено, що складна структура дій у велосипедному спорті ВМХ висуває вимоги до вдосконалення рухових навиків дітей та підвищення рівня їхніх психофізичних якостей. У дослідженні брали участь 96 дітей 7–10 років по 12 осіб у кожній віково-статевій групі, які займаються велоспортом (ВМХ-рейсингом) за програмою ДЮСШ у Київському міському фізкультурно-спортивному товаристві «Україна». З’ясовано, що в дітей під дією тренувань зростають показники вміння діяти за правилом та обсягу уваги. Найбільший приріст показників, незалежно від статі, спостерігали в рівні концентрації уваги. Виявлено, що в дітей дев’яти років статистично значуще (p<0,05) вищі окремі показники психофізичних якостей, порівняно з восьмирічними. It was examined the influence of sports training on psychophysical performance of athletes at the stage of initial preparation. It is proved that the complex structure of actions in BMX cycling makes demands in order to improve motor skills of children and their level of mental and physical qualities. The study involved 96 children aged 7–10 years, 12 people in each age-sex group, engaged in cycling (BMX) under the program Youth in Kyiv Sports Society «Ukraine». It was found out that under the influence of trainings indices of performance skills act according to rules and the amount of attention among pupils. The largest increase of indicesdespite a gender was observed at the level of attention concentration. It was found out that children aged 9 years havemuch higher (p <0,05) indices of psychophysical qualities in comparisonwith children aged 9 years.
Evaluation of Psychophysical Properties of Juniorpupils Involved in BMX
Keywords: спорт; велосипед; BMX; діти; показники; психофізичні якості; вплив; уміння; правило; увага; обсяг; концентрація; sport; bike; BMX; children; indices; psychophysical qualities; influence; skill; rule; attention; volume; concentration