Застосування методів диференціального числення до розв'язування задач економічного змісту в курсі "Математика та статистика для економістів" - Ройко, Лариса Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Фундаментальну основу професійної підготовки здобувачів освіти за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини», освітньо-професійної програми «Міжнародний бізнес» складає освітній компонент «Математика та статистика для економістів», основними завданнями якого є надання знань з базових розділів вищої математики та статистики, їх прикладної спрямованості, отримання необхідної математичної підготовки для вивчення освітніх компонент економічного циклу. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування і практична ілюстрація застосування методів диференціального числення до розв’язування професійно зорієнтованих задач з економічним змістом. Для досягнення поставленої мети у статті використано теоретичні та емпіричні методи дослідження: вивчення та узагальнення науково-методичної літератури з окресленої проблеми; аналіз, синтез, порівняння, систематизація; узагальнення власного педагогічного досвіду. Проілюстровано вивчення теми «Елементи диференціального числення» в курсі «Математика та статистика для економістів». Наведено приклади розв’язання задач економічного змісту з використанням похідної.
Підготовка здобувачів освіти за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини» передбачає здобуття ґрунтовних знань з математики і вміння їх застосовувати у майбутній професійній діяльності. Дедалі зростає роль формально-логічного апарату математики, математичного моделювання, статистико-ймовірнісних методів у мікро- й макроекономіці. Математичні закономірності широко використовуються в економіці виробництва, у конкретних економічних процесах і явищах. Тому, при підготовці здобувачів освіти даного профілю особливе місце має займати математична підготовка, яка надасть їм змогу оцінювати та прогнозувати процеси, що відбуваються в економіці, правильно моделювати та досліджувати економічні ситуації. Окрім того, математика необхідна для успішного засвоєння фундаментальних та професійно спрямованих освітніх компонент, які забезпечують базові економічні знання та закладають основи для подальшого вивчення спеціальних економічних дисциплін
Keywords: професійно зорієнтовані задачі; прикладні задачі; диференціальне числення; економічний зміст похідної; математика для економістів; 378.048.4:65-057.875