Активізація пізнавальної діяльності учнів до вивчення біології методом проєктного навчання - Прокопчук, Таїсія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Використання методу проєктів на уроках біології 6 (7) класу є умовою ефективного освітнього процесу в школі, підвищення його результативності. Проектна діяльність стимулює пізнавальний інтерес до навчання, спонукає до пошуку в дослідницькій роботі, мотивує учнів до вивчення біології і дає можливість ефективно застосовувати отримані знання у повсякденному житті. При організації проектної діяльності відбувається перехід від трансляції біологічних знань до самостійного розв’язання проблеми учнями. На основі проведеного експерименту з’ясовано, що уроки біології із використанням проектного навчання характеризуються значним зростанням мотивацій учнів до навчання і як результат – високий рівень навчальних досягнень. Розроблена методика проектного навчання до теми «Гриби» дозволила зняти низку стереотипів про гриби, сформувати культуру збирання, розпізнавання грибів на основі отриманих знань. Підвищений рівень навчальних досягнень учнів свідчать про дидактичну цінність розробленої методики проектного навчання до теми «Гриби», а систематичне її застосування забезпечить ефективне навчання учнів на уроках біології.
Keywords: учні; пізнавальна активність; проектне навчання; метод навчання