Мнемотехніка як інноваційний метод формування зв’язного мовлення дітей з інтелектуальними порушеннями - Капітула, Мар'яна Станіславівна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2024)
У статті теоретично обґрунтовано значення мнемотехніки як одного із інноваційних методів формування зв’язного мовлення дітей з порушеннями інтелекту (ІП); провідними поняттями визначено такі, як «формування зв’язного мовлення», «інноваційний підхід», «мнемотехніка». Висвітлюються історичні аспекти виникнення і розвитку мнемонічного методу, починаючи з Стародавньої Греції, який був частиною риторики, і закінчуючи сучасними додатками в когнітивної психології та педагогіці. Проаналізовано теоретичний аспект розвитку мнемотехніки як одного із методів інноваційних підходів; розглянуто інноваційні підходи з корекційно-розвивальної роботи з дітьми з ІП; окреслено етапи та методики з розвитку мовлення дітей. У статті визначено, що для ефективної корекційно-розвивальної роботи з дітьми з ІП потрібно застосовувати мнемотехніку. Констатовано, що мнемотехніка – це інноваційний метод, що допомагає швидше та ефективніше засвоїти новий матеріал, вивчити та узагальнити нові слова, які допомагають формувати зв’язне мовлення у дітей з ІП. Виявлено та обґрунтовано та компоненти для реалізації та ефективної роботи з дітьми з ІП для вдосконалення та покращення мовленнєвих навичок. Відзначено ефективність використання асоціацій, візуальних образів, ігор і запам’ятовуючих пристроїв для полегшення запам’ятовування нової інформації, формування мовних навичок та зв’язного мовлення. Окреслено важливість залучення сенсорних каналів, розвитку когнітивних процесів і індивідуалізації освітнього процесу з розвитку мовлення дітей з ІП. У статті також наводиться класифікація мнемонічних методів (народні, класичні, педагогічні, циркові, спортивні, сучасні) і аналізується їх практичне застосування.
Keywords: Спеціальна освіта; мнемотехніка; інтелектуальні порушення; інноваційний підхід; 376.091.3-056.36