Радіонукліди та важкі метали в ґрунтах і водах території радіоактивного забруднення Волинської області - Громик, Оксана; Ільїна, Ольга; Gromyk, Oksana; Ilyina, Olga (My University, 2016)
Важлива проблема охорони навколишнього середовища – необхідність розробки ефективних та економічно доцільних заходів зменшення забруднення ґрунтів і вод важкими металами й радіоактивними речовинами. Ґрунти та води інтенсивно використовуються в сільськогосподарському виробництві й потребують аналізу їх стану у зв’язку з небезпекою надходження забруднювачів до харчових продуктів. Здійснено оцінку вмісту радіонуклідів і важких металів у ґрунтовому покриві та водах території радіоактивного забруднення в межах Волинської області засвідчує, що тут заакумульовано значний уміст 137Сs, 90Sr, виявлено перевищення гранично-допустимих концентрацій важких металів. Досліджувана територія потребує тривалого процесу соціально-економічної реабілітації, яка передбачає відновлення природно-ресурсного потенціалу й безпечних умов життя людей, упровадження прогресивних технологій виробництва екологічно чистої сільськогосподарської продукції. Важной проблемой охраны окружающей среды является необходимость разработки эффективных и экономически целесообразных мероприятий снижения загрязнения почв и вод тяжелыми металлами и радиоактивными веществами. Почвы и воды интенсивно используются в сельскохозяйственном производстве и требуют анализа их состояния в связи с опасностью поступления загрязнителей в пищевые продукты. Осуществлена оценка содержания радиоактивных элементов и тяжелых металлов в почвенном покрове и водах территории радиоактивного загрязнения в пределах Волынской области свидетельствует, что здесь аккумулировано значительное содержание 137Сs, 90Sr, обнаружено превышение предельно допустимых концентраций тяжелых металлов. Территория исследования нуждается в длительном процессе социально-экономической реабилитации, которая предусматривает восстановление природно-ресурсного потенциала и безопасных условий жизни людей, внедрение прогрессивных технологий производства экологически чистой сельскохозяйственной продукции. An important environmental issue is the need to develop cost-effective measures to reduce contamination of soil and water with heavy metals and radioactive substances. Soil and water are intensively used in agricultural production and require analysis of their condition due to the risk of flow of food contaminants. The estimation of radionuclides and heavy metals in the soil and surface waters on the territory of radioactive contamination in the Volyn region was conducted. It shows that the proportion of 137Сs, 90Sr exceeds the maximum permissible concentration of heavy metals. The study area requires a long process of social and economic rehabilitation, which involves restoration of natural resources and safe living conditions, the introduction of advanced technologies for the production of environmentally friendly agricultural products.
Radionuclides and Heavy Metals in Soils and Waters on the Territory of Radioactive Contamination in Volyn Region
Keywords: радіонукліди; важкі метали; вода; ґрунт; гранично допустима концентрація; радіоекологічний аналіз; радіоактивне забруднення; radionuclides; heavy metals; water; soil; maximum permissible concentration; radiological analysis; radioactive contamination