Проектні рішення та еколого-правові аспекти організації водоохоронної зони і прибережної захисної смуги озера Світязь - Крисевич, Софія Едуардівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена дослідженню теоретичних, правових, кадастрових та геодезичних аспектів організації водоохоронної зони і прибережної захисної смуги на прикладі о. Світязь. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регулює встановлення та режим використання цих територій, а також їх екологічні функції. Розглянуто методи визначення розмірів і меж водоохоронних зон та прибережних смуг, включаючи традиційні та супутникові геодезичні технології. Особливу увагу приділено аналізу обмежень господарської діяльності та правового режиму земель водного фонду в межах досліджуваної території. Результати роботи мають практичне значення для ефективного управління земельними та водними ресурсами озера Світязь та його басейну.
Keywords: водоохоронна зона; прибережна захисна смуга; озеро Світязь; землеустрій; кадастр; водний фонд; нормативно-правове забезпечення