Взаємодія сім’ї та фахівців у корекційно-виховній роботі з дітьми з інтелектуальними порушеннями - Власюк, Анастасія Сергіївна (My University, 2025)
У роботі розкрито значущість взаємодії сім’ї та фахівців у корекційновиховному процесі дітей з інтелектуальними порушеннями та обґрунтовано необхідність впровадження сімейно-орієнтованого підходу як базової умови їхнього гармонійного розвитку. Розглянуто особливості роботи команди психолого-педагогічного супроводу, охарактеризовано її склад, професійні обов’язки та механізми взаємодії з батьками. Визначено ключові фактори, що впливають на результативність співпраці, та виявлено типові труднощі, з якими стикаються сім’ї. На основі проведеного аналізу розроблено модель взаємодії сім’ї й фахівців, яка включає цільовий, суб’єктний, змістовий, організаційно-процесуальний та результативний блоки, що утворюють цілісну систему підтримки дитини. Практичним результатом роботи є створення програми взаємодії батьків і педагогів, спрямованої на підвищення ефективності корекційно-виховної діяльності та розвиток педагогічної компетентності родини. Результати дослідження підтверджують, що системна співпраця сприяє прискоренню розвитку дітей з інтелектуальними порушеннями та підвищує якість їхнього життя
Keywords: корекційно-виховна робота; діти з інтелектуальними порушеннями; взаємодія сім’ї й фахівців; сімейно-орієнтований підхід