Нормативно-правове регулювання розвитку екологічного туризму в Україні - Безсмертнюк, Тарас Петрович; Тищук, Інна Володимирівна; Пасічник, Михайло Петрович (My University, 2025)
Однією з ключових умов для розвитку господарської діяльності у сфері рекреації є належне нормативно-правове забезпечення рекреаційної діяльності, що має відповідати її ролі у вирішенні соціальних, економічних та екологічних проблем. Розвиток туристичної індустрії вимагає наявності нормативно-правових актів, які визначають загальні вимоги до якості туристичних послуг. Екологічний туризм, орієнтований на взаємодію з природним середовищем, потребує спеціального підходу до регулювання з метою забезпечення охорони навколишнього середовища. Метою статті є визначення особливостей нормативно-правового регулювання розвитку екологічного туризму в Україні. Для проведення об’єктивного та ґрунтовного дослідження використано наступні методи: аналізу та синтезу (при визначенні послідовності дослідження); структурно-логічного узагальнення (при побудові логічної моделі процесу дослідження); систематизації (при формулюванні висновків дослідження). Проаналізовано нормативно-правове забезпечення діяльності сфери екологічного туризму в Україні. Висвітлено, що правове регулювання розвитку екологічного туризму здійснюється на підставі Конституції України, Закону України «Про туризм», Закону України «Про природно-заповідний фонд», Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та інших правових актів й нормативних документів, ухвалених на їх основі. Аналіз чинних законодавчих та нормативно-правових актів, що регулюють діяльність у сфері екологічного туризму в Україні, виявив, що більшість з них не взаємодіють між собою і не відповідають сучасним умовам ведення господарської діяльності. Нормативно-правове регулювання розвитку екологічного туризму потребує систематизації, вдосконалення та узгодження ключових елементів, а також порівняння з міжнародним законодавством. Наголошено на необхідності прийняття Закону України «Про екологічний туризм», який повинен визначати правові, організаційні та соціально-економічні основи реалізації державної політики в галузі екологічного туризму. Важливо, щоб законодавство не лише сприяло розвитку та підтримувало екологічний туризм, але й забезпечувало належний контроль за його реалізацією з метою уникнення можливих негативних наслідків.
Keywords: екологічний туризм; нормативно-правове регулювання; закон; нормативно-правовий акт; Україна; 338.48:504.06(477)