Корекція круглоувігнутої спини в дітей шкільного віку засобами фізичної реабілітації - Філак, Ярослав Феліксович; Filak, Yaroslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У сучасних умовах проблема порушень постави є актуальною для всіх дітей. Такий вид порушень, як круглоувігнута спина (КВС), що виникає в грудному відділі хребта, клінічно проявляється у вигляді кіфотичного синдрому, при якому вигин хребта спрямований у сагітальному напрямі дозаду. Мета дослідження – узагальнити та вдосконалити диференційовану методику реабілітації дітей шкільного віку з круглоувігнутою спиною. Дослідження проводили на базі Обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру м. Ужгорода. Об’єктом дослідження стали учні 5–6 класів, із яких відібрали 30 школярів (експериментальна група) віком 11–12 років, із них – 12 хлопчиків і 18 дівчат, у яких виявлено таке порушення, як круглоувігнута спина. Дітей обстежено стоматоскопічним методом, за допомогою приладу «сколізіометр», проведено антропометричні тести. Оцінювання функціональних можливостей виконували до й після реабілітаційної програми. Контрольну групу становили 15 дітей. Розроблено програму профілактичних заходів, спрямовану на корекцію стану постави й загальне оздоровлення. Під впливом комплексної програми фізичної реабілітації в дітей із круглоувігнутою спиною відзначаються вірогідні позитивні зміни, що характеризують нормалізацію постави в таких показниках, як зменшення глибини шийного лордозу, глибини поперекового лордозу та зменшення відхилення рівня плечових відростків по горизонталі (Р < 0,05), про що свідчать показники пристрою – «сколізометр». Ці показники корелюють із показниками соматоскопічного обстеження. In modern conditions the problem of violations of posture is important for all children. This type of violations as round-concave back , which occurs in the thoracic spine, clinically manifested as kyphotic syndrome, in which the curvature of the spine in the sagittal direction directed backward. The aim – to generalize and improve the differentiated method of rehabilitation of children of school age round-concave back. The study was held at the Regional medical and physical clinic c. Uzhgorod. The object of the study were children 5–6 classes, of which 30 selected students (experimental group) aged 11–12 years of them (12 boys and 18 girls) in which the breach – round-concave back. The children were examined using the device «skoliozometr» conducted anthropometric tests. Assessment of functional capacity was assessed before and after the rehabilitation program. The control group consisted of 15 children. A program of preventive measures aimed at correcting posture and state of general health. Under the influence of a comprehensive program of physical rehabilitation of children with round-concave back marked probable improvements that characterize the normalization of posture metrics such as the reduction of the cervical lordosis, lumbar lordosis depth and reduce the deviation of shoulder horizontal processes (P<0,05) that reflect the performance of the device – «skolizometr». These figures correlate with indicators examination.
Correction of Round-concave Back in School Children Using Physical Rehabilitation
Keywords: порушення постави; круглоувігнута спина; сколізіометр; профілактика; posture; round back; skoliziometr; prevention