Просвітницька робота з хворими на хронічне обструктивне захворювання легень - Майструк, Микола Іванович; Maystruk, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Хронічне обструктивне захворювання легень – поширене захворювання, яке можна попередити та лікувати. У статті наведено сучасні дані щодо поширення хронічного обструктивного захворювання легень, показники смертності, витрати на лікування та прогностичні дані ВООЗ на майбутнє. Обґрунтовано необхідність проведення фізичної реабілітації хворих на хронічне обструктивне захворювання легень з обов’язковим проведенням просвітницької роботи з ними. Запропоновано алгоритм проведення освітньої роботи з хворими на хронічне обструктивне захворювання легені та поради щодо дотримання способу життя. Запропонована просвітницька робота включає блок співбесід, інформаційний блок та блок рекомендацій. Акцентовано увагу на тому, що освітня робота може постійно вдосконалюватися, ураховуючи індивідуальні особливості пацієнтів, тяжкість захворювання та етап реабілітації хворих. Поради щодо способу життя включають припинення паління хворими, дотримання дієти, застосування дихальної гімнастики й, у разі потреби, раціональне працевлаштування. Chronic obstructive pulmonary disease is a common disease that can be prevented and treated. The article presents current data on spread of chronic obstructive pulmonary disease, mortality rate, cost of treatment and prognostic data of WHO for the future. It is grounded the necessity of physical rehabilitation of patients with chronic obstructive pulmonary disease with obligatory carrying out of educational work with them. It was proposed the algorithm of conducting of educational work with the ill with chronic obstructive pulmonary disease and advice on observance of lifestyle. The proposed work includes educational unit interviews, information block and block guidelines. The attention was paid to the fact that educational work can always be improved taking into account individual peculiarities of a patient, severity of the disease and stage of rehabilitation of patients. Advice on lifestyle: stop smoking, being on a diet, practicing breathing exercises, and if necessary, rational job placement.
Educational Work with the Ill with Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; фізична реабілітація; просвітницька робота; алгоритм; chronic obstructive pulmonary disease; physical rehabilitation; educational activity; algorithm