Психологічні особливості проявів депресії в процесі розвитку мотивації навчання старшокласників - Пацалай, Андрій Вікторович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні та емпіричному дослідженні психологічних особливостей проявів депресії в процесі розвитку мотивації навчання старшокласників. У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення психологічних особливостей прояву депресії як чинника дезадаптованості особистості, особливостей навчальної мотивації та здійснено аналіз взаємозв’язку мотивації навчання та депресивних станів у старшокласників. У другому розділі описаний методичний інструментарій, який використовувався для діагностики особливостей прояву депресії, тривожності старшокласників та особливостей їх навчальної мотивації . Здійснено аналіз емпіричних даних дослідницької вибірки. У третьому розділі узагальнено шляхи та методи підвищення мотивації навчальної діяльності старшокласників з різними рівнями прояву депресивних станів, та запропоновано шляхи та методи підвищення мотивації навчальної діяльності старшокласників при депресивних станах.
Keywords: депресія; особистість старшокласника; тривожність; мотивація навчання