«М'яка сила» української діаспори: публічна дипломатія та міжнародна підтримка України - Токарська, Анастасія Василівна; Шуляк, Антоніна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Монографія присвячена темі української діаспори, яка є однією з найбільших у світі та відіграє унікальну роль як агент «м’якої сили». Її діяльність спрямована на просування українських національних інтересів у країнах проживання, підтримку міжнародної солідарності з Україною та поширення правдивої інформації про події в країні. У роботі проведено аналіз політичного впливу української діаспори під час російсько-української війни, що став важливим чинником у забезпеченні міжнародної підтримки України. Визначено, що завдяки активній діяльності діаспори, яка організовувала акції протесту, лобіювала підтримку в парламентах інших країн та взаємодіяла з урядами, позиції України на міжнародній арені значно зміцнилися. Ця підтримка сприяла формуванню міжнародної коаліції проти російської агресії та забезпеченню гуманітарної і військової допомоги Україні. Політична активність діаспори показала, як національна єдність може проявлятися за межами країни
Keywords: публічна дипломатія; діаспоральна дипломатія; культурна дипломатія; освітня дипломатія; економічна дипломатія; діаспора; Україна; посольство; МЗС; міжнародна комунікація; м’яка сила; брендинг (імідж, образ); російсько-українська війна; етнічна меншина; хвилі міграції; 327.8-027.555(477):(=161.2:100)(043.5)