“Леся Українка, її життя, громадська діяльність і поетична творчість” А. Музички: методологія, історико-культурний контекст - Яблонська, Ольга Василівна; Yablonska, Оlga V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2006)
У статті аналізуються методологічні особливості монографії А. Музички про життя і творчість Лесі Українки в контексті розвитку українського літературознавства 20-х років ХХ ст. Простежується критична рецепція праці А. Музички (передмова М. Куліша, статті М. Зерова, М. Марковського та ін.). Доводиться, що визначальні ідеологічні критерії в літературознавчій концепції дослідника обумовлені соціологізацією літературної науки.In the present study an analysis is made of the methodological peculiarities of the monograph by A. Muzychka about Lesya Ukrainka’s life and creative work in the context of the development of the Ukrainian study of literature in the 1920’s. The critical reception given to the A. Muzychka’s paper is traced (including the preface by M. Kulysh, and the articles by M. Zerov, M. Markovskiy and others). Proof is provided that the determinant ideological criteria in the literary conception of the researcher are caused by the sociologizing of the literary science.
“Lesya Ukrainka, her life, her poetic works and her activities in the social sphere” by A.Muzychka: methodology, historicocultural context
Keywords: історико-культурний контекст; методологія; ідеологічні завдання літератури; історія літературознавства; historicocultural context; methodology; ideological tasks of literature; the history of literature studies