Міфологічний інтертекст у романах Л. Дереша “Культ” і М. Нагача “Лелека і Льоля” - Романко, Тетяна; Romanko, Tetyana (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
У статті проаналізовано універсальність міфу і використання його як методології для інтертекстуального аналізу романів Л. Дереша “Культ” та М. Нагача “Лелека і Льоля”. Висвітлено авторську трансформацію міфологічного сюжетно-образного матеріалу в прозі сучасних українського й польського письменників. In the article the universal character of myth and its application as a methodology for intertextual analysis of the novels by L. Deresh “Cult” and M. Nahacz “The Stork and Lola” are examined. Author’s transformations of mythological plot and images in the prose of contemporary Ukrainian and Polish writers are explained.
Mythological Intertext in the Novels by L. Deresh “Cult” and M. Nahacz “The Stork and Lola”
Keywords: міф; універсальна опозиція; часо-просторові орієнтири; авторська інтерпретація; художній текст; myth; universal opposition; time and space reference points; author’s interpretation; artistic text