Сапроксилобіонтні твердокрилі (Coleoptera, Insecta) й мертва деревина в буковому пралісі Угольського масиву Карпатського біосферного заповідника - Чумак, Максим; Chumak, Maksym (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Вплив мертвої деревини на чисельність та якісний склад сапроксилобіонтних твердокрилих вивчали методом обліку комбінованими пастками на 60 пробних площах у межах висот 650–830 метрів над рівнем моря. Опрацьовано 40 241 особину. Видове багатство та динамічна щільність сапроксилобіонтних твердокрилих прямо корелюють з об’ємами мертвої деревини в буковому пралісі. Домінуючими індикаторними видами на першій стадії розкладу деревини є Anoplodera sexguttata (Fabr.) – 1,26 % (Cerambycidae) та Hylecoetus dermestoides (L.) – 1,02 % (Lymexylidae); домінуючі види-індикатори другої стадії – Silvanus bidentatus (Fabr.) – 1,02 % (Silvanidae); домінуючі види-індикатори третьої стадії – Taphrorychus bicolor (Herbst) – 1,59 % (Curculionidae) та Isoriphis melasoides (Laporte) – 1,01 % (Eucnemidae); домінуючі види-індикатори четвертої й п’ятої стадій – Osphya bipunctata (Fabr.) – 1,1–1,2 % (Melandryiidae) та Mycetophagus ater (Reitter) – 1,01 % (Mycetophagidae). Effect of dead wood on number and quality of the saproxylic beetles studied accounting method by combined traps on 60 sampling plots at altitudes of 650–830 meters above sea level. 40 241 individuals studied. Species richness and dynamic density of saproxylic beetles directly correlated with the volume of dead wood in beech virgin forests. The dominant indicator species in the first stage of destruction of wood are Anoplodera sexguttata (Fabr.) – 1,26 % (Cerambycidae) and Hylecoetus dermestoides (L.) – 1,02 % (Lymexylidae); dominant indicator species of the second stage – Silvanus bidentatus (Fabr.) – 1,02 % (Silvanidae); dominant indicator species of the third stage – Taphrorychus bicolor (Herbst) – 1,59 % (Curculionidae) and Isoriphis melasoides (Laporte) – 1,01 % (Eucnemidae); the dominant species-indicators of the fourth and fifth stages – Osphya bipunctata (Fabr.) – 1,1–1,2 % (Melandryidae) and Mycetophagus ater (Reitter) – 1,01 % (Mycetophagidae).
Saproxylic Beetles (Coleoptera, Insecta) and Dead Wood in Beech Virgin Forests Uholka Massif Carpathian Biosphere Reserve
Keywords: сапроксилобіонтні твердокрилі; буковий праліс; мертва деревина; saproxylic Coleoptera; beech virgin forests; dead wood