Формування фонетичної складової мовленнєвої діяльності дітей дошкільного віку в онтогенезі. - Брушневська, Ірина Миколаївна (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2024)
Мовлення дитини розвивається в процесі онтогенезу паралельно з фізичним і розумовим, є показником загального психофізичного розвитку. Засвоєння малюком рідного мовлення відбувається з суворо визначеною закономірністю та характеризується рядом рис, загальних для всіх дітей. Онтогенетичний розвиток рухової, перцептивної системи і мовлення зумовлює поступове виникнення таких новоутворень першого року життя як сидіння, прямостояння, прямоходіння, гуління, лепету, перших слів, що є передумовою подальшого повноцінного психічного розвитку. Тісний взаємозв’язок рухової та мовленнєвої системи породжує маніпулятивні дії як витоки формування предметних дій. Руховий і перцептивний розвиток дитини відбувається виключно за умови спілкування з дорослим. Тому в ранньому немовному періоді для повноцінного психофізичного і мовленнєвого розвитку обов’язковим є спілкування з дорослими.
Keywords: Мовлення дитини; фонологічна складова мовлення дитини; фонематичний слух; онтогенез