Проблеми та перспективи розвитку сучасної методології науки - Удалов, Віктор Лазарович; Udalov, Viktor L. (Академія наук вищої школи України, 2004)
Сучасна наука, разом і літературознавство, рухається від частково- до цілісно-системного рівня розвитку. Предмет статті – порівняльна характеристика ведучих принципів пізнання, дослідження їх на цих рівнях. Це все робиться на базі використання природного, цілісно-системного підходу й методу як універсальних формули і процесу дослідження об’єкта як цілого.

The present-day science in general, and theory of literature have been developing from partly- to integral-sistemic level of development. The subject-matter of the article is the comparative characteristics of the principles of these levels. It’s – on the basis of integral systemic method of investigation are determined.
Problems and prospects of modern methodology of science
Keywords: частково-системний метод; цілісно-системний метод; методологія науки; Рене Декарт; partly-sistemic method; integral-sistemic method; methodology of science; Rene Descartes