Схема землеустрою як інструмент оптимізації використання та охорони земель на прикладі с. Журавлине Смідинської об'єднаної громади - Пац, Тарас Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В магістерській роботі розроблено схему землеустрою Журавлинського старостинського округу. Проведено детальний аналіз природно-кліматичних умов, якісного стану ґрунтового покриву та існуючої структури землекористування. Виявлено основні екологічні проблеми території, зокрема поширення кислих ґрунтів та прояви вітрової ерозії. Обґрунтовано комплекс заходів щодо раціонального використання та охорони земель: консервацію деградованих угідь, створення протиерозійних лісонасаджень на площі 28,89 га, впровадження ґрунтозахисних сівозмін та відновлення культурних пасовищ. Розраховано еколого-економічну ефективність запропонованих рішень та визначено орієнтовну вартість їх реалізації.
Keywords: схема землеустрою; оптимізація землекористування; охорона земель; протиерозійні заходи; заліснення; сівозміни; родючість ґрунтів