Розвиток громадянської компетентності у здобувачів початкової освіти Нової української школи - Русин, Галина; Вітюк, Валентина Володимирівна; Соняк, Наталія; Гуцуляк, Марія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Стаття присвячена розгляду процесу формування громадянської компетентності здобувачів початкової освіти Нової української школи. У науковій розвідці проаналізовано нормативно-правові документи, які є базою для формування громадянської компетентності в здобувачів початкової освіти Нової української школи. Автори статті стверджують, що розвиток громадянської компетентності у здобувачів початкової освіти відбувається в процесі якісного громадянського виховання, яке послідовно здійснюють батьки, вчителі початкових класів та педагогічний колектив закладу загальної середньої освіти. Формування громадянської компетентності молодших школярів є одним із ключових завдань Нової української школи. У зв’язку з цим виділяють сучасні підходи формування громадянської компетентності учнів, зокрема через упровадження в освітній процес демократичного громадянства та освіти з прав людини. Це нові напрями в освіті, які базуються на компетентнісному, діяльнісному, особистісно орієнтованому підходах. Під громадянською компетентністю розуміємо сукупність готовності та здібностей здобувачів початкової освіти, що дозволяють активно, відповідально й ефективно реалізовувати права та обов’язки членів демократичного суспільства, застосовувати знання і вміння на практиці. Нововведення, які впроваджені до змісту громадянської та історичної освітньої галузі Нової української школи, сприяють формуванню у молодших школярів громадянської компетентності, яка необхідна їм упродовж усього життя. На основі вивчення сучасних філософських, психолого-педагогічних, культурологічних досліджень науковців, а також вимог Концепції НУШ, Державного стандарту початкової освіти та інших законодавчих документів було визначено структуру громадянської компетентності здобувача початкової освіти, яка включає мотивацій ний, когнітивний, діяльнісний компоненти. Автори статті рекомендують застосовувати твори народного мистецтва як засіб формування громадянської компетентності молодших школярів, вивчати культурні та історичні традиції народу, державну мову народу.
Keywords: громадянськість; громадянська компетентність; громадянська компетентність учнів початкової школи; громадянське виховання; здобувачі початкової освіти