«Місто-регіон»: аргументи за і проти - Малиновський, Валентин Ярославович; Malynovskyi, Valentyn YA (Національна академія державного управління при Президентові України, 2009)
Стаття присвячена проблематиці трансформації регіонального рівня в Україні, зокрема доцільності запровадження нової адміністративно-територіальної одиниці – «місто-регіон». У процесі дослідження розглянуто сучасні тенденції організації територій регіонального рівня зарубіжних країн, найперше Європейського Союзу. Звернено увагу на європейську практику територіальної організації публічної влади столичних міст, зокрема відмінності між унітарними та федеративними державами. Звернено увагу на національну історію вирішення зазначеного питання. На основі європейського досвіду та власної практики робляться висновки щодо шляхів трансформації національної моделі територіальної організації публічної влади на регіональному рівні, зокрема недоцільності запровадження нової адміністративно-територіальної одиниці «місто-регіон».

Article on the problems of transforming the regional level in Ukraine, including the feasibility a new administrative-territorial unit – «city-region». In the study reviewed the current trends of the regional territories of foreign countries, first of the European Union. Spread attention to the European practice of territorial organization of public power capital cities, particularly the differences between unitary and federal states. Spread attention in the national history of addressing these issues. Based on this experience and the conclusions of its own practice on ways of transforming the model of territorial organization of public authorities at regional level, particularly the undesirable introduction of administrative and territorial unit «city-region».
Keywords: регіон; місто зі спеціальним статусом; місто-регіон; адміністративно-територіальний устрій; адміністративно-територіальна одиниця; орган місцевого самоврядування; міська державна адміністрація; region; city with special status; the city-region; administrative divisions; local government; the administrative-territorial units; city government