Реабілітаційно-акушерська тактика при тазових передлежаннях та неправильних положеннях плода методом шубоші-терапії у вагітних - Брега, Людмила Борисівна; Brega, Liudmyla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті здійснено теоретичний огляд літературних даних, у яких представлено особливості перебігу вагітності при нетипових положеннях плода в утробі матері. Обґрунтовано реабілітаційно-акушерську тактику при тазових передлежаннях та неправильних положеннях плода методом «шубоші-терапії» у вагітних. Проведено аналіз науково-методичних даних із питань допологової корекції нетипових положень плода. Розглянуто причини виникнення й реабілітаційні засоби корекції неправильних положень і тазових передлежань плода при вагітності за допомогою рефлексотерапії. Висвітлено сучасні нетрадиційні можливості впливу на виправлення патологічного стану за допомогою застосування електроакупунктури. Підкреслено важливість правильного розташування плода в головному передлежанні до початку родової діяльності. В акушерській практиці рефлексотерапія має великий арсенал застосування та дає змогу рекомендувати її для широкого застосування при перинатальній корекції нетипових положень плода. This article provides overview of theoretical literature data which introduce the peculiarities of pregnancy in case of foetus malposition in mother’s womb. It is grounded rehabilitation and obstetric tactics in case of pelvic presentation and foetus malposition with the use of the method of shuboshi therapy among pregnant women. It was conducted the analysis of scientific and methodological data on prenatal correction of atypical foetus malposition. It is considered the reasons of emergence and rehabilitation means of correction of malpositions and pelvic presentation of a foetus in case of pregnancy with the help of reflexology. Modern non-traditional possibilities of influence on correction of pathological condition with the use of electroacupuncture are highlighted. The importance of correct positioning of a fetus in cranial presentation prior to labor activity is emphasized. In obstetric practice reflexology has large arsenal of application and allows recommending it for widespread use in perinatal correction of atypical foetus positions.
Rehabilitation and Obstetric Tactics in Case of Pelvic Presentation and Foetus Malposition with the Use of the Method of Shuboshi Therapy Among Pregnant Women
Keywords: реабілітаційно-акушерська тактика; вагітність; тазові передлежання; неправильне положення плода; шубоші-терапія; rehabilitation and obstetric tactics; pregnancy; pelvic presentation; foetus malposition; shuboshi therapy