Ефективність інфрачервоної люмінесценції в стеклах системи Ag 0,05 Ga0,05 Ge0,95 S 2 –Er2 S 3 при збудженні довжинами хвиль 532 та 980 нм - Давидюк, Г. Є.; Галян, В. В.; Кевшин, А. Г.; Шевчук, М. В.; Воронюк, С. В.; Davydyuk, H. Ye.; Halyan, V. V.; Kevshyn, A. H.; Shevchuk, M. V.; Voronyuk, S. V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Склоподібні сплави активовані іонами рідкісноземельних елементів (РЗЕ) становлять значний інтерес для розвитку оптичного зв’язку при виготовленні оптичних підсилювачів і мікролазерів. Особливу увагу приділяють стеклам, легованих ербієм, оскільки довжина хвилі випромінювання іонів ербію (1,54 мкм) є оптимальною для передачі інформації по волоконно-оптичних лініях зв’язку. У спектральному діапазоні 1450 1650 нм при кімнатній температурі досліджено спектри люмінесценції і оптичного поглинання стекол (100 X)Ag0.05 Ga0.05 Ge0.95 S 2 (X)Er2 S 3, де Х = 0,42, 0,25, 0,18 мол. % . Збудження люмінесценції пров едено довжиною хвилі 532 і 980 нм при різній потужності збудження. Вищу інтенсивність люмінесценції при однаковій потужності збудження зафіксовано при зб = 980 нм. Зафіксовану нелінійну залежність інтенсивності фотолюмінесценції від потужності збудження обумовлено апконверсійними процесами. ; Glassy alloys activated by the ions of rare-earth elements (RE) are of considerable interest for development of optical communication and photonics for fabrication of optical amplifiers and microlasers. Special attention has been turned to the glasses that doped with erbium, as wavelength of emission of erbium ions (1.54 μm) is optimum for transferring information via fiber-optic communication lines. Photoluminescence and optical absorption spectra of the glasses (100 X)Ag0.05 Ga0.05 Ge0.95 S 2 (X)Er2 S 3, where Х = 0.42, 0.25, 0.18 mol% Er2 S 3 were investigated in the spectral range 1450 1650 nm at room temperature. Excitation of luminescence was carried out using wavelengths of 532 and 980 nm at various power of excitation. Higher intensity of the luminescence was observed at ex =980 nm at equal power of © Давидюк Г. Є., Галян В. В., Кевшин А. Г., Шевчук М. В., Воронюк С. В., 2012 Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки 48 excitation. Observed nonlinear dependence of the photoluminescence intensity on power of excitation is due to upconversion processes.
Efficiency of Infrared Luminescence in Glasses of Ag0.05 Ga0.05 Ge0.95 S 2-Er2 S 3 at Excitation Wavelengths 532 and 980 nm
Keywords: склоподібні сплави; оптичне поглинання; glassy alloys; optical absorption