Біоізноманіття ґрунтової мезофауни соснових та ялинових лісів Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» - Шкуренко, Ольга Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена вивченню вивченню сучасного стану біорізноманіття ґрунтової мезофауни хвойних лісів Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» та аналізу сезонної динаміки угруповань безхребетних тварин у соснових та ялинових біотопах. Мета роботи: вивчення сучасного стану біорізноманіття ґрунтової мезофауни хвойних лісів Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Об’єкт дослідження: ґрунтова мезофауна хвойних лісів Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Практичне значення роботи: результати дослідження передано у науковий відділ Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» для використання в системі біоіндикаційного моніторингу та оптимізації природоохоронних заходів. У вступі визначається актуальність теми та проводиться короткий огляд поставлених задач. У першому розділі розглядаються теоретичні засади дослідження, включаючи загальну характеристику Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» та характеристику тваринного світу хвойних лісів парку. У другому розділі визначаються методика проведення польових досліджень із використанням пасток Барбера та методи обробки зібраного матеріалу. Третій розділ містить аналіз результатів власних досліджень сезонної динаміки біорізноманіття ґрунтової мезофауни у трьох типах хвойних біотопів та порівняльну характеристику угруповань безхребетних. Магістерська робота викладена на 92 сторінках друкованого тексту, складається зі вступу, 3 розділів, висновків. Список літератури містить 38 першоджерел. У роботі міститься 20 рисунків.
Keywords: ґрунтова мезофауна; біорізноманіття; хвойні ліси; сезонна динаміка.