Українсько-польські культурні відносини на Волині у 20–30-х роках ХХ століття - Чернецька, Наталія Григорівна; Chernetska, Nataliia H. (Cхідноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
На основі опрацьованої літератури у статті досліджується взаємодія української та польської культур на Волині у період перебування регіону у складі Польщі. Характеризуються чинники, що впливали на трансформацію культурних відносин двох сусідніх народів, зокрема просвітянських рух, який відіграв провідну роль у розбудові української культури і освіти під час польської експансії. Досліджено причини культурно-освітньої полонізаційної політики Польщі, висвітлено діяльність українських просвітянських та польських організацій у сфері видавничої, освітньої, театрально-аматорської, історико-краєзнавчої та туристичної роботи.The article deals with the interaction of Ukrainian and Polish cultures in Volhyn Region in the period of its being part of Poland. The factors, which influenced the transformation of cultural relations of two neighboring nations, are distinguished. The leading role in the building up of ukrainian culture and education during polish expansion played the educational movement. The reasons of the cultural-educational policy of Poland are researched. The activity of Ukrainian and Polish organisations in the field of publish, education, historical-ethnographical and touristic work are reflected.
Urainian and Polish cultural relations in Volyn region in 1920s-30s
Keywords: культура; мистецтво; освіта; мова; громадські об’єднання; театр; culture; art; education; language; public associations; theatre