Характеристика видового різноманіття преімагінальних фаз мошок (Diptera, Simuliidae) у водотоках підзони мішаних лісів Європи - Сухомлін, Катерина; Sukhomlin, Кateryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У мішаних лісах Європи зареєстровано 65 видів мошок з 16 родів. Для оцінки видового різноманіття симуліїд використано індекси видового багатства (індекс Маргалефа, Шеннона, Пієлу, Симпсона). Кількісне порівняння фаун у вотодоках різних типів проведено за коефіцієнтом Брея−Кертіса, якісне порівняння – за індексом Чекановського−Серенсена. Виділено п’ять типів водотоків. І тип – річки завдовжки більше 300 км (16 видів мошок); ІІ тип – середні річки завдовжки 100–300 км (25 видів); ІІІ тип – малі річки завдовжки 10−100 км (44 види); IV тип – меліоративні канали (32 види); V тип – невеликі річечки завдовжки до 10 км і струмки (27 видів). Найбільше різноманіття відзначено для малих річок, найменше – для великих повноводних річок. Доведено високий рівень спільності геміпопуляцій преімагінальних фаз мошок для середніх та малих річок і меліоративних каналів. There are registered 65 species black flies from 16 genera on the territory mixed forests of Europe. To evaluate the species diversity of black flies used of species richness indexes (Margalef, Shannon, Pielou, Simpson indexes). Quantitative comparison of faunas in different types water courses performed by the Bray−Curtis coefficient, qualitative comparison – Czekanowski−Sörensen index. 5 types of streams are allocated. Type I – rivers longer than 300 kilometers (16 species of black flies); type II – middle river, a length of 100−300 km (25 species); type III – small river length of 10−100 km (44 species); type IV – meliorative channels (32 species); V type – small stream length of 10 km and streams (27 species). The greatest diversity observed for small rivers, the least – large deep rivers. It is proved a high level of generality hemipopulation immature stages black flies for middle, small rivers and meliorative channels.
Characteristics of Species Diversity Immature Stages Black Flies (Diptera, Simuliidae) in Water Courses Subzone of Mixed Forests of Europe
Keywords: мошки; преімагінальні фази; видове різноманіття; мішані ліси Європи; black flies; immature stages; species diversity; mixed forests of Europe