Структура тренувального процесу спортсменок високої кваліфікації, які спеціалізуються в бігу на короткі дистанції, у річному макроциклі - Караулова, Світлана; Karaulova, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Під час підготовки до Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи важливе значення має раціонально спланований тренувальний процес. Сучасна спортивна підготовка в бігових видах легкої атлетики провідних спортсменів України, особливо на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей, потребує формування оптимальної системи побудови тренувального процесу в межах структурних елементів річного макроциклу. Мета дослідження – обґрунтувати концепцію побудови тренувального процесу спортсменок високої кваліфікації, які спеціалізуються в бігу на короткі дистанції, у річному циклі підготовки. У дослідженні брали участь шість спортсменок, котрі мали спортивну кваліфікацію МСМК, МС. Проаналізовано структуру тренувального процесу в передолімпійському річному циклі підготовки спортсменок високого класу. Визначено, що побудова структурних компонентів тренувального процесу ґрунтувалася на основних положеннях системи періодизації. В основу моделі підготовки висококваліфікованих спортсменок у спринті покладено двоциклову систему побудови річного макроциклу із завершенням макроциклу головними змаганнями циклу – зимовийчемпіонатЄвропи, командний чемпіонат Європи, чемпіонат світу. In preparation for the Olympic Games, world and Europe championships it is important to properly plan the training process. Modern sports preparation in running kinds of track and field athletics of the leading Ukrainian athletes, especially at the stage of maximal realization of individual possibilities requires formation of the optimal system of building of the training process within structural elements of an annual macro-cycle. Objective of the study: to ground the conception of formation of the training process of female athletes of high qualification in sprint in an annual cycle of preparation. Six female athletes who had sports qualification of Sport’s Master of International Class, Sport’s Master took part in the research. It was analyzed the structure of the training process in pre-Olympic annual cycle of preparation of female athletes of high class. It is defined that formation of structural components of the training process were based in the basic principles of the periodization system. Two-cycle system of formation of an annual microcycle with finishing of a micro-cycle with winter European Championship, Team European Championship and World Championship were put in the basis of the model of preparation of female athletes of high qualification in sprint.
The structure of the Training Process of Female Athletes of High Qualification in Sprint in an Annual Macro-cycle
Keywords: тренувальний процес; спринт; періодизація; макроцикл; training process; sprints; periodization; macro-cycle