Солоспіви Георгія Мірецького за поезіями Олександра Богачука: художній аспект - Мрочко, Віктор Миколайович; Кириченко, Інна Олександрівна (Рівненський державний гуманітарний університет, 2019)
Розглянуто камерно-вокальну творчість волинського композитора ІІ пол. ХХ ст. Г. Мірецького за поезіями сучасника О. Богачука. Результатом співпраці митців є солоспіви «Засвіти мені в серці», «Мені приснилося», «Перечекай усі чекання», «Заспівай мені, мамо моя», «Спалена пісня». Проаналізовано вибрані солоспіви: «Засвіти мені в серці» («Відвертість») і «Перечекай усі чекання» («Надія») з циклу «Три романси на слова О. Богачука», а також пісню «Заспівай мені, мамо моя». Солоспів «Засвіти мені в серці» вирішений у пізньоромантичному лірико-патетичному дусі, монолог укладений у форму наскрізного розвитку. У творі «Перечекай усі чекання» поетичний текст інтерпретовано у вигляді елегії у куплетній формі, сповнену просвітленої мрії, тихої радості, впевненості у незворотності найсильнішого почуття – кохання. У пісні «Заспівай мені, мамо моя» змальовано любов до найріднішої людини, що проявляється у показі щирого, сильного почуття героя. Вказані твори осмислено як художній здобуток Волині ІІ пол. ХХ ст..
Keywords: українська камерно-вокальна музика; солоспів; музична культура Волині; творчість Г. Мірецького; творчість О. Богачука; 784.3(477.8)