Методи визначення урегіту - Плескун, Анна Яківна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Розглянуто та охарактеризовано відомі на сьогодні методи визначення урегіту. Основна увага зосереджена на фотометричних, потенціометричних та хроматографічних методах визначення. Проаналізовано їх переваги та недоліки. Показано можливість взаємодії основних барвників з урегітом та утворенням іонних асоціатів. Встановлені оптимальні умови екстракційно фотометричного їх визначення, зокрема, впливу рН середовища, концентрації барвника, висолювача, складу іонних асоціатів. На основі отриманих даних розроблена нова екстракційно-фотометрична методика визначення урегіту. Показана також можливість визначення урегіту потенціометрично. Встановлено залежність електрохімічних характеристик іонселективних електродів на основі іонних асоціатів з основними барвниками від вмісту електродоактивної речовини, рН розчину, природи пластифікатора та інших чинників. На основі отриманих даних розроблено нову потенціометричну методику визначення урегіту.
Keywords: урегіт; іонний асоціат; основний барвник; іонселективний електрод; сенсор; пластифікатор; мембрана; оптимальні умови визначення