Реалізація інформативної стратегії в офіційному та неофіційному типах дискурсу - Семенюк, Антоніна Афанасіївна; Semeniuk, Antonina Afanasyivna; Хникіна, Оксана Олександрівна; Khnykina, Oksana Oleksandrivna (My University, 2016)
У статті розглянуто реалізацію інформативної стратегії в офіційному та неофіційному типах дискурсу на прикладі судового й побутового відповідно на матеріалі сучасної англійської мови. Основними методами аналізу є контент-аналіз, прагматичний аналіз, конверсаційний аналіз та актомовленнєвий. Перелік лексичних, граматичних, стилістичних засобів й арсенал тактик реалізації інформативної стратегії різниться у зазначених типах дискурсу і домінує в побутовому, так як судовому дискурсу властива жорстка регламентованість проведення засідання та визначена термінологічна наповненість. The article deals with the realisation of informational strategy in official and non-official types of discourse. An analysis is based on courtroom discourse and everyday discourse respectively. The main methods of analysis are content analysis, pragmatic, conversational and speech acts analyses. Courtroom discourse has numerous unique linguistic features that distinguish it from everyday discourse. These differences occur semantically, lexically, syntactically and pragmatically. Language means are more varied in everyday discourse as strict terminology is typical of courtroom discourse.
Informational strategy realisation in official and non-official types of discourse
Keywords: courtroom discourse; everyday discourse; informational strategy; tactics; interpretational informative discourse; судовий дискурс; побутовий дискурс; інформативна стратегія; тактика; інтерпретаційний інформативний дискурс