Психологічні особливості професійного вигорання сучасних педагогів - Ходорчук, Ангеліна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Бакалаврська робота присвячена теоретико-емпіричному аналізу особливостей професійного вигорання сучасних педагогів У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні особливості психоемоційного вигорання людини: основні підходи та концепції, розкрито специфіку психоемоційного вигорання в педагогів та представників інших професій. Для педагогічної діяльності, пронизаної повсякчасною міжособистісною напруженістю, досить характерними є конфліктність, стресовість, оскільки навчально-виховний процес є досить складним і полімодальним явищем, де кожен має свої права, обов’язки, однак часто по-різному їх трактує Другий розділ присвячено емпіричному вивченню емоційного вигорання сучасних педагогів. Теоретичне значення полягає в науковому розширенні та поглибленні сучасних психологічних підходів до розгляду і тлумачення особливості психоемоційного вигорання вчителів. Практичне значення полягає в тому, що його ключові здобутки можуть бути застосовані шкільним психологом для розуміння специфіки фахової діяльності педагогів та особливостей прояву їхнього психоемоційного вигорання, зокрема з метою психопрофілактики і психокорекції/превенції цього негативного явища.
Keywords: тривожність; професійне вигорання; деперсоналізація; стрес; пасивність; розсіяність; втома