Мистецтво танго - Чжан, Їцзя (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Танго — синтетичний жанр, який сформувався на основі об’єднання трьох видів мистецтва — поезії, музики й танцю. Він виник в Південній Америці на рівнині Ла-Плата та розповсюдився по всьому світу. Танго було результатом поєднання як світовідчуття і культурних традицій латиноамериканської культури гаучо, так і культур різних етносів — мігрантів з Іспанії, Італії та Африки. Визрівання ритмічних формул танго відбувалося шляхом адаптації до нового жанру ритмічних формул танґільйо, хабанери та мілонги. Музика стимулювала танець, а танець надихав інструментальну гру, визначаючи її характер. Незважаючи на поширення танго по всьому світу і його значну роль в світовій культурі протягом останніх сто п’ятидесяти років, в англомовній літературі досліджень танго — не багато, а в українській гуманітаристиці — взагалі немає. Ліквідувати цей недолік покликана наша магістерська робота.
Keywords: Ла-Плата; Латинська Америка; гаучо; танго-мілонга