Зміна температури повітря в Україні: причини та наслідки - Тарасюк, Ніна Адамівна; Малащук, Петро Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Прояв глобального потепління нині привертає все більшу увагу та вимагає детального вивчення особливостей його прояву на регіональному рівні. Динаміка та мінливість ходу метеорологічних показників зумовлена як природними процесами, так і різновидами антропогенної діяльності. Прояв кліматичних спостерігаємо в зміні річного ходу температури повітря, динаміки атмосферного зволоження, тривалості теплого періоду. Всі ці характеристики суттєво впливають на розвиток господарської діяльності людини, на комфортність її життя, а також визначають перспективи та напрями розвитку. В результаті аналізу багаторічного ходу метеорологічних величин спостерігаємо як просторову, так і часову динаміку. Важливим складником планування регіонального розвитку є запобігання та подолання негативних наслідків змін клімату, тому актуальності набувають регіональні дослідження багаторічної динаміки метеорологічних величин в умовах прояву потепління.
Keywords: повітря; температура повітря; метеорологічні спостереження; динаміка зміни температури; 591.551(477)4