Трагізм як ідейно-художня домінанта в українській новелістиці письменників-модерністів - Назаревич, Леся; Nazarevych, Lesia (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Досліджується екзистенційна категорія трагізму в малій прозі В. Стефаника, Б. Лепкого, М. Яцківа. Основна увага звертається на категорію трагізму, яка виявляється на рівні тем, мотивів, художніх засобів у малій прозі модерністів. Це, своєю чергою, дає змогу збагнути, що трагізм – це й екзистенційна категорія, й ідейно-художня домінанта модерної літератури, яка охоплювала всі сфери людського буття. Тому найбільш характерними для світогляду українців є екзистенц-моделі європейського зразка – гайдеґґерівська та кіркегорівська. In the article existential category of tragic viewpoint in the short stories by B. Lepkyj, V. Stefanyk, M. Jatskiv is investigated. The main attention is paid to the category of tragic view at the levels of theme, ideas, and speech figures in the prose of Ukrainian modernists. That proves that tragic viewpoint is existential category and artistic dominant of the modern literature which embrace all spheres of the human being. The author proves that existential matrixes of European models (such as by Heidegger and by Kierkegaard) are the most typical for Ukrainian outlook.
A Tragedy as Ideyno-Khudozhnya Dominant is in Ukrainian Novelistitsi of Writers-Modernists
Keywords: екзистенційність; existentiality; трагізм; tragic viewpoint; пафос; pathos; новела; short story; поезія в прозі; prose lyrics; мотив; idea; художня деталь; artistic detail