Передумови ефективного функціонування регіональних інноваційних екосистем в умовах глокалізаціїї - Буняк, Надія Михайлівна (Луцький національний технічний університет, 2023)
Визначено передумови ефективного функціонування регіональних інноваційних систем в умовах глокалізації. Обґрунтовано, що ефективне функціонування регіональних інноваційних екосистем, які забезпечували б довгостроковий інноваційний розвиток країни та нарощення її конкурентних переваг на міжнародних ринках високотехнологічної продукції потребує: використання синергічних ефектів взаємодії держави, науки, бізнесу та громадянського суспільства; прозорості наукової, науково-технічної та інноваційної політики щодо всіх учасників інноваційного процесу; створення сприятливих умови для виникнення й комерційної реалізації результатів наукових досліджень, розвитку горизонтальних зв’язків між учасниками інноваційного процесу для зниження їхніх витрат та підвищення рівня довіри між ними; формування єдиного інформаційно-комунікаційного середовища; колаборації незалежних суб’єктів господарювання, зокрема, постачальників, конкурентів, покупців тощо.
Keywords: інновація; глокалізація; інноваційна екосистема; регіональна інноваційна екосистема